Uppdaterat: 7 jun 2020

Ett annat ord för basal kroppstemperatur (basal body temperatur eller BBT på engelska) är vilande temperatur vilket kanske är lite mer beskrivande. När en kommit ned i djupsömn är ens kroppstemperatur som lägst och stabil. Det som är intressant är att din basala kroppstemperatur stiger med några tiondels grader efter ägglossning i samband med att hormonet progesteron börjar produceras av den brustna follikeln där ägget tidigare var. Follikeln ombildas efter ägglossning till en körtel som kallas gulkroppen och producerar könshormonet progesteron i ca 11-16 dagar. När produktionen av progesteron minskar sjunker även din basala kroppstemperatur i samband med att din mens startar.


Varför skulle jag veta min BBT och funkar vilken termometer som helst?

Du kan alltså genom att följa din temperatur komma fram till ifall och ungefär när du har haft ägglossning! Eftersom det bara är några tiondels skillnad i temperatur det handlar om krävs det en termometer som är mer noggrann än en vanlig feber-termometer. Det behövs två decimaler och inte bara en! Alltså till exempel 36.56°C.


Hur mäter jag min BBT på rätt sätt?

Eftersom det handlar om vilande basal kroppstemperatur gäller det att mäta direkt på morgonen efter att du sovit minst 3 timmar. Direkt innan du går upp på toa, snoozar, kramas och så vidare! Du bör även mäta ungefär på samma tid varje morgon, vardag som helg. Ställ ett specifikt larm på din telefon och lägg termometern ovanpå telefonen när du går och lägger dig. Det varierar från person till person hur känsligt det är med tidpunkt och störningar så är omöjligt att säga vad som fungerar bäst för exakt dig, det här är allmänna riktlinjer som brukar hjälpa de flesta få stabila och tolkningsbara mätningar.


Du kan för enkelhetens skull först testa med en digital termometer med två decimaler och mäta i munnen under tungan på höger eller vänster sida. Ju längre du håller termometern under tungan, för-värmer den, ju mer korrekt mätning får du. Du kan även prova att mäta vaginalt eller analt. Det finns även termometrar i glas att prova eller lite dyrare alternativ som Tempdrop där en sensor mäter din temperatur hela natten och du slipper hela “ställa väckarklocka varje morgon” grejen! Kontakta mig om du vill ha tips på specifika märken av termometrar. Det ingår en digital termometer från Beurer i min handledning i fertilitetsförståelse.


Kan en använda BBT som preventivmedel eller för att bli gravid?

Både ja och nej, skulle jag vilja svara på den frågan! Du kan som sagt använda dina temperaturmätningar för att bekräfta att din ägglossning skett. Du är fertil under själva ägglossningen och dagarna innan det vilket gör enbart temperatur till en knepig biomarkör för att berätta när du är fertil eftersom det bara kan göra det i efterhand. Det är ju just dessa fertila dagar som en vill ta reda på både för att undvika graviditet eller när en vill bli gravid! Din cykel kan ändras från gång till gång och det är inte effektivt eller säkert att använda sina tidigare cykler för att förutspå framtiden. Ur ett preventivmedel-perspektiv kan du efter du bekräftat ägglossningen helt säkert ha oskyddad penetrerande typ av sex eller så kallat PIV sex, penis i vagina eftersom du bara kan ha en ägglossning per cykel och kan inte bli gravid fram tills du fått din cykel är slut (vid start av nästa mens ca 11-16 dagar efter ägglossning). Däremot om du vill bli gravid är det ju inte så bra att enbart veta i efterhand att du hade ägglossning och var fertil för några dagar sen… Har du väldigt oregelbundna cykler kan det såklart ge en indikation på när du troligen är fertil men som sagt vi är inga maskiner och en cykel behöver inte likna den andra. Här kommer en annan biomarkör in i bilden, sekret från din livmodertapp. Mer om det i ett annat inlägg! Det är ändå bra att veta att du faktiskt ägglossar vilket är en förutsättning för att blir gravid överhuvudtaget.


Bekräftar ägglossning med BBT

Olika metoder av fertilitetsförståelse bekräftar ägglossning med temperatur på olika sätt och hanterar undantag på olika sätt. För att få en fullständig förståelse och hög effektivitet när en använder temperatur på det här sättet rekommenderar jag att jobba med en instruktör och inte blanda olika metoder utan välja en enda och dess regler. Vill du att jag ska kolla på din temperaturkurva kan du boka ett rådgivande samtal på 45 minuter med mig (läs mer under Tjänster). En grundsten för de flesta metoder är en regel som kallas “3 över 6” och syftar till att ett temperaturskifte som sker efter ägglossning på grund av stigande progesteron visar ett mönster där dina 3 senaste temperaturer är mer än 0.2°C högre än de 6 temperaturerna innan. Enbart den här regeln är inte tillräcklig för att använda temperatur som ett effektivt preventivmedel men kan ge dig en starkt indikation på att du haft ägglossning. Dagen innan temperaturskiftet har hög sannolikhet att vara dagen för ägglossning men enbart ett ultraljud kan bestämma den dagen exakt.


Appar som använder BBT

Vill du veta mer om appar som använder temperaturdata för att förutspå din fertilitet såsom Natural Cycles kan du lyssna på avsnitt 3 “Vad tycker vi om mensappar? - Natural Cycles, Clue, Daysy” i vår podcast “Har du mens eller!?”.


Du behöver ingen app för att bestämma när du är fertil utan det kan du göra helt själv med högre effektivitet dessutom! Investera i böcker inom området eller boka ett kostnadsfritt inledande samtal med mig för att få en ide om en naturlig och hormonfri preventivmetod kan vara något för dig!


Emelie Fredriksson

Certifierad instruktör i fertilitetsförståelse